КОМАРСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Волноваський район Донецької області

Рентна плата

Дата: 20.04.2021 13:00
Кількість переглядів: 1275

Хто платник рентної плати?

Платниками ренти стають ті, хто маючи відповідні дозволи, здійснює (ст. 251 ПКУ):

  • користування надрами при видобутку корисних копалин – треба спецдозвіл на користування надрами, який видають Держгеонадра;
  • користування надрами в інших цілях, ніж видобуток корисних копалин – теж треба спецдозвіл на користування надрами, що  не пов’язане з видобутком корисних копалин  від Держгеонадр; користування радіочастотним ресурсом – отримується дозвіл за експлуатацію радіочастотного засобу, ліцензія на користування радіочастотним ресурсом або ліцензія на мовлення від УДЦР;
  • спеціальне користування водою – треба дозвіл на спецводокористування від Держводагентства, який видається через його територіальні органи; спеціальне користування лісовими ресурсами – треба дозвіл на спецвикористання лісу від Держлісагентства; транспортування нафти і нафтопродуктів через магістральні  проводи – відповідна ліцензія від НКРЕКП; транзит аміаку трубопроводами – дозвільною діяльністю насьогодні займається Держпраці, яка успадкувала такі повноваження від Держгірпромнагляду, ліквідованого у 2015 році.
  •  

Електронні дозволи можна зараз отримати онлайн через додаток “Дія”. Перевірити інформацію про дозвіл, наприклад на спецводокористування можна на Порталі електронних послуг дозволів Держводагентства (перелік водокористувачів). Аналогічні сервіси можна знайти й у інших згаданих регуляторів. Увага: об’єкт декларування з ренти є коли є дозвіл на використання відповідного ресурсу. У кожного ресурсу є свій державний регулятор.

 ? РЕКВІЗИТ «ПРИЗНАЧЕННЯ ПЛАТЕЖУ» ЗАПОВНЮЙТЕ ЗА НОВИМИ ПРАВИЛАМИ

? Як тепер сплачувати податки на єдиний рахунок та у звичайний спосіб Філії як окремі платники ренти Окремими платниками ренти можуть бути також не тільки сам суб’єкта господарювання, але й його філії, якщо має відповідний окремий дозвіл, наприклад, як первинний водокористувач, що має власні водозабірні споруди та відповідне обладнання для забору води (на прикладі рентної плати за спецводокористування є ІПК ДПС від 18.12.2020 р. № 5245/ІПК/99-00-04-03-03-06). Увага: філія також може бути декларантом і платником ренти, наприклад за спецводокористування.

Як розраховується рента 2021 Деякі з питань щодо рентної плати уже розглядалися на порталі: рентна плата за спецвикористання води – хто має сплачувати та яким чином розраховується. Водна рента сплачується суб’єктами, які здійснюють водозабір води в обсягах понад 5 куб. метрів на добу за винятком використання води для санітарно-гігієнічних потреб, благоустрою міста та ще деяких. Також є окремий матеріал про те, як складається  декларація з рентної плати за воду; рентна плата за користування надрами на прикладі видобутку води –  її розрахунок і декларування. Там же наведений і приклад відповідної декларації. Щодо інших видів ренти, то приклади розрахунків поширених видів рентної плати є в кінці консультації у прикладах. Це така рента: за користування надрами з видобутку інших корисних копалин (крім води); користування надрами без видобутку корисних копалин; спецкористування лісом.  Видобуток води – можлива подвійна рента У цьому та інших матеріалах з розрахунками ренти часто використовується приклад щодо води й це не випадково. Це один з найбільш поширених природних ресурсів, які видобуваються. Відповідно й згадані з самого початку дві ренти – за користування надрами та спецводокористування – найбільш поширені. Чому вони згадуються разом? Як відомо, підземна вода – це корисна копалина загальнодержавного значення (п. 252.20 ПКУ; ст. 23 Кодексу України про надра). Відтак при водозаборі з підземної свердловини понад 300 куб. метрів на добу первинні користувачі води платять одразу дві ренти – за користування надрами та водну ренту (спецводокористування). При цьому сплата рентної плати не залежить від (роз’яснення ДПС): способу видобутку незалежно від глибини. Підземна вода може видобуватися як зі свердловини, так і з криниці тощо. Справа в тому, що з 23.05.2020 р. з пп. 252.4.1 ПКУ було вилучено обмеження на глибину загальної розробки надр (було – до 2 м та прісних підземних вод до 20 м). Читайте про роз’яснення Офісу великих платників податків ДПС; типу води – прісної чи мінеральної; напряму використання. Видобута підземна вода може використовуватися як для власних господарських потреб, так я для потреб населення.   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь