КОМАРСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Волноваський район Донецької області

  Захист трудових прав   ! 

Дата: 30.04.2021 10:58
Кількість переглядів: 1128

             Захист трудових прав   ! 

               Кожен громадянин який працює має право на захист своїх трудових прав. Це право  забезпечується наглядом  та контролем за додержанням трудового законодавства, повноваженнями профспілок та трудових колективів, захист свої трудових прав.                    

             До Великоновосілківського бюро інколи  звертаються клієнти за захистом свої трудових прав. Тому надаємо роз’яснення щодо захисту трудових прав.

              Нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю - це діяльність компетентних державних і громадських органів, спрямована на перевірку відповідності  законодавства України про працю дій роботодавців, у процесі управління найманою працею, попередження і виявлення правопорушень, притягнення винних у порушенні трудових прав працівників до юридичної відповідальності.

              Профспілка  – добровільна неприбуткова громадська організація, що об’єднує громадян, пов’язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання).

          Законодавством передбачено, що профспілки реалізують свої повноваження на підприємствах, в установах і організаціях через утворені відповідно до статуту (положення) виборні органи, а в організаціях, де виборні органи не створюються, - через профспілкового представника, уповноваженого згідно із статутом на представництво інтересів членів профспілки.

            Поряд із цими повноваженнями профспілки наділені й іншими правами у питаннях пенсійного, медичного, соціального та житлового забезпечення, що в сукупності дають неймовірно могутній інструментарій аби на практиці реалізувати положення Конституції України, зокрема, про те, що кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

           У процесі роботи нерідко виникають певні обставини, які породжують розбіжності між працівниками та роботодавцями. Такі розбіжності обумовлені, передусім, полярністю інтересів праці і капіталу у трудових правовідносинах. Так, роботодавець вступає у трудові правовідносини для того, щоб отримати необхідну для виробництва або надання послуг працю та мінімізувати свої витрати на неї. Працівник навпаки бажає отримати оплату праці в якомога більшому розмірі та належний відпочинок від роботи.

          Отже, трудовий спір – це розбіжності, що виникли з приводу застосування трудового законодавства, колективних угод, локальних нормативно-правових актів, трудового договору або пов'язані зі встановленням нових чи зміною існуючих умов праці, які не були врегульовані шляхом безпосередніх переговорів між стороною працівників та стороною роботодавців.

Трудові спори можна вирішити шляхом звернення до органів управління праці зі скаргою щодо претензій до порушення права на працю що закріпленні  Конституцією України. Також у  випадку порушення трудових прав можна звернутися  до суду, для подальшого оскарження .

               Щодо інформації яка цікавить можна  звернутися за телефонами  099 636 92 49,

067 166 91 65.   

              


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь