КОМАРСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Волноваський район Донецької області

Жителі Комарської громади ознайомились з проєктом WeProsper

Дата: 04.10.2021 17:15
Кількість переглядів: 266

Фото без опису

1 жовтня 2021 року у селі Комар відбулась зустріч-презентація Проєкту розвитку  підприємництва для постраждалого від конфлікту сільського населення в Східній Європі (WeProsper), який впроваджують Дніпропетровська обласна громадська організація "Сільськогосподарська консультаційна служба" та канадська неурядова організація SOCODEVI за фінансування уряду Канади. 

Консультантка громадської організації "Сільськогосподарська консультаційна служба" Олена Величко розповіла про сфери виробництва, які підтримує Проєкт, –  вирощування овочів, фруктів та ягід, виробництво молока ( створення сімейних ферм), зерна, круп'яної продукції та ін., пояснила, що Проєкт націлює свою діяльність на допомогу місцевим лідерам у створенні мультифункціонального кооперативу.

Цілі Проєкту – створювати кооперативи, що постачатимуть продукцію та надаватимуть послуги відповідно до конкретних потреб своїх  членів; укріпити місце кооперативів та підвищити їх ефективність у ланцюгах виробництва та маркетингу сільськогосподарської продукції.

Перщі проєкти реалізовані на Дніпропетровщині та Львівщині у 2006 році, потім у Тернопільській, Запорізькій, Херсонській, Полтавській областях.

Проєктом WeProsper заплановано створення 5 мультифункціональних кооперативів в Донецькій області, які будуть забезпечувати збір, зберігання, первинну переробку та транспортування молока.

Важливо розуміти, що це не гуманітарний проєкт. Його мета – через певний інструмент  допомогти особам, які вирішили бути учасниками проєкту, технологічно, навчанням.

В рамках Проєкту працює Програма реконструкції чи побудови молочних сімейних ферм (згідно з канадськими технологіями). Так, в селі Труженка Маріупольського району створена сімейна ферма для утримання 10 голів ВРХ, яку в рамках обміну досвідом відвідали  у вересні 2021 року представники Комарської сільської ради. Наразі будується молочна сімейна ферма в Комарській громаді – в селі Комишуваха.

Приміщення для утримання ВРХ будується чи реконструюється власниками, а для зменшення частки фізичної роботи на фермі, підвищення якості молока та комфортного утримання тварин поетапно інвестується (надається безкоштовно) сучасне обладнання на утримання 10 голів великої рогатої худоби: комплект обладнання для освітлення, набір вентиляторів, доїльний апарат, коврики для худоби, комплект поїлок, обладнання для автоматичного регулювання для освітлення, вентиляції,  мікроклімату, автоматичний скрепер для прибирання, спеціальний електрошокер, шторки для стійла.

Модель  кооперативу, яка пропонується, має на меті поєднати виробників молока, зменшити постійні витрати, зробити обслуговування дешевшим, забезпечити контроль собівартості молока, кормової бази, стану здоров’я тварин та профілактики захворювань, рівня заробітної плати обслуговуючому персоналу, витрат паливно-мастильних матеріалів.

Окремий кооператив в Донецькій області ще не створений, він на етапі пошуку ініціативної групи – тих, хто готовий йти по шляху заснування кооперативу з нуля. 

Кооператив «Добробут», який знаходиться в Андріївці Покровського району Дніпропетровської області, проявив ініціативу і почав працювати в Донецькій області.

Менеджер Проєкту в Донецькій області Сергій Захаренко запросив на екскурсію до «Добробуту»,  який налічує 108 членів кооперативу, 27 збиральних пунктів,  щоб той, хто зацікавився темою створення кооперативу, міг побачити все на власні очі, зробити для себе висновки і прийняти остаточне рішення щодо участі у Проєкті.

Під час зустрічі обговорювались конкретні питання – ціна на молоко, собівартість молока, стан здоров’я тварин та профілактика захворювань, кормова база, охолоджувачі, транспорт, приймальні пункти, міні-лабораторії для перевірки якості молока, взаємодія  з фермерами і владою та багато інших.

Після закінчення загальної частини заходу продовжилась жвава дискусія, власники великої рогатої худоби звернулись до спікерів для отримання індивідуальних консультацій. Це стало підтвердженням того, що зустріч відбулася не даремно.

Виконавчий комітет Комарської сільської ради й надалі буде використовувати всі можливі ресурси для долучення жителів громади до проєктів, спрямованих на розвиток сільського підприємництва і покращення соціально-економічного стану громади.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь