КОМАРСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Волноваський район Донецької області

Вже через місяць вступає в дію закон, що посилює відповідальність за жорстоке поводження з тваринами

Дата: 08.10.2021 15:00
Кількість переглядів: 786

Фото без опису

В Україні з метою впровадження європейських гуманних цінностей стандартів по відношенню до тварин Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) від 15.07.2021 №1684-ІХ, введення в дію якого відбудеться 08.11.2021.

Цей документ узгоджує українське законодавство з низкою директив ЄС, що мають стосунок до Європейської конвенції про захист тварин.

Так, законом, зокрема, забороняється бити, вбивати, отруювати чи калічити домашніх тварин, дарувати їх як призи, нагороди чи премії, жебракувати з тваринами, а також надавати фотопослуги з дикими тваринами, крім зоопарків, цирків та дельфінаріїв, завдавати болю, страждання або пригнічення, дресирувати у спосіб, що завдає шкоди здоров’ю та загальному стану, умертвляти шляхом утоплення, задушення, використання електричного струму та речовин, що призводять до отруєння.

Згідно з новими правилами, не можна також залишати тварину в закритому салоні авто за відсутності в ньому людини при температурі повітря більше +20ºС та менше +5ºС.

Не дозволяється залишати домашню тварину прив’язаною, якщо довжина прив’язі становить менше 20 метрів, крім собак, що виконують сторожові функції, для яких така довжина має становити не менше 10 метрів, а також залишати домашню тварину прив’язаною без нагляду у громадських місцях чи місцях скупчення людей (поблизу зупинок, магазинів), прив’язувати тварин до транспортних засобів та примушувати до бігу за моторними транспортними засобами.

Посилено також  відповідальність за жорстоке поводження з тваринами

Якщо тварина загинула або людина поширювала заклики до насильства над тваринами – це порушення кримінального кодексу. Карається обмеженням волі від 1 до 3 років, або позбавлення волі на строк 2 до 3 з вилученням тварини. Ті самі дії у присутності неповнолітнього, від 3 до 5 років. Вбивство з особливою жорстокістю карається позбавленням волі від 5 до 8 років.

Згідно з документом, за жорстоке поводження з тваринами з 14 років людину можна притягати до адміністративної відповідальності, з 16 - до кримінальної.

Статтею 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення за жорстоке поводження з тваринами також передбачена адміністративна відповідальність.

Зокрема, жорстоке поводження з тваринами - знущання над тваринами, у тому числі і безпритульними, завдання побоїв або вчинення інших насильницьких дій, що завдали тварині фізичного болю, страждань і не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин, - тягнуть за собою накладення штрафу від 3400 до 5100 грн з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров'я.

Фото: https://pechersk.kyivcity.gov.ua/news/12451.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь