КОМАРСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Волноваський район Донецької області

Штраф за окуня - 3162 грн: такси за незаконний вилов риби збільшено в десятки разів

Дата: 08.10.2021 15:18
Кількість переглядів: 697

Кабінет Міністрів України підтримав ініціативу Державного агентства меліорації та рибного господарства України щодо збільшення розмірів такс за незаконний вилов риби, повідомляє Міністерство агарної політики та продовольства України

Відповідна постанова 6 жовтня 2021 року була затверджена на засіданні Кабінету Міністрів України, якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2011 року № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів».

«Масове браконьєрство водних біоресурсів несе величезну загрозу національній екологічній безпеці України, а стримувальні важелі до сьогодні не діяли, як треба. Браконьєру простіше сплатити штраф, тому що він становив 0,000001 % від їхнього заробітку. У деякі роки браконьєри могли в рік добути стільки ж риби, скільки всі риболовецькі промислові підприємства України разом»,  – зазначає Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Необхідність ухвалення вказаної постанови зумовлена тим, що востаннє такси за незаконний вилов риби переглядалися майже 10 років тому, а тому сьогодні жодним чином не відповідають економічній ситуації в країні та не спонукають порушників до припинення незаконної діяльності. Новий рівень штрафів – необхідна умова для забезпечення раціонального природокористування та сталого розвитку рибного господарства відповідно до екосистемних та ощадливих підходів, запропонованих Кодексом відповідального рибальства ФАО.

Тому відтепер за незаконний вилов раків треба буде заплатити в 130 разів більше, карася сріблястого – в 93 рази, окуня – у 186 разів. Розмір такс переглянуто за незаконний вилов цілої низки видів риб та інших водних біоресурсів:

  • карася сріблястого у 93 рази (з 17 до 1581 грн);
  • окуня у 186 разів (з 17 до 3162 грн);
  • краснопірки у 23 рази (з 68 до 1564 грн);
  • лина у 13,4 рази (з 119 до 1598 грн);
  • ляща у 9,7 разів (з 170 до 1649 грн);
  • плоскирки у 46 разів (з 34 до 1564 грн);
  • щуки у (204) 10,2 рази (з 340 до 3468 грн);
  • судака у 7 разів (з 510 до 3587 грн);
  • сома у 12 разів (з 425 до 5117 грн);
  • раків у 130 разів (з 25,5 до 3332 грн) та інші.

«Виснаження рибних запасів несе значно більшу загрозу, ніж видається. Масовий незаконний вилов, неконтрольоване забруднення водойм веде до радикального зменшення здатності риб до відтворення, що в деяких випадках означає їх повне знищення. Тому державна політика щодо порушників, які вдаються до незаконного рибальства, буде жорсткішою», – переконаний Роман Лещенко.

Крім того, реалізація постанови збільшить надходження коштів до місцевих бюджетів у вигляді відшкодування завданих збитків рибному господарству України внаслідок порушення правил рибальства.

Фото: topnews.pl.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь