КОМАРСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Волноваський район Донецької області

Технічний паспорт на будинок: що треба знати

Дата: 23.10.2021 10:01
Кількість переглядів: 9090

Фото без опису

Центр надання адміністративних послуг виконавчого комітету Комарської сільської ради НАГАДУЄ, що з               1 серпня 2021 року є ОБОВ’ЯЗКОВИМ внесення технічного паспорту в електронну систему у сфері будівництва (https://e-construction.gov.ua/).

Технічний паспорт на будинок - це документ, який містить основні відомості про об'єкт нерухомого майна. В техпаспорті зазначаються наступні характеристики:

- місцезнаходження (адреса) об’єкта;

- склад;

- технічні характеристики (площа, висота, об’єм, поверховість тощо)

- план та опис об'єкта;

- ПІБ власника;

- відомості щодо суб'єкта господарювання, який виготовив технічний паспорт;

- характеристика будівель і споруд: матеріал фундаменту, стін і перекриттів, кількість поверхів, висота, розміри кімнат і нежитлових приміщень.

Якщо були виявлені перебудови чи інші зміни, на які не було отримано відповідних дозволів, вони також заносяться в техпаспорт, але це не означає, що вони узаконені.

З 01.12.2022 технічні паспорти, матеріали інвентаризації та інвентаризаційні справи будуть створюватись виключно за допомогою електронної системи (Єдина державна електронна система у сфері будівництва – ЄДЕССБ)

Хто вносить дані до ЄДЕССБ

Дані можуть вносити лише суб'єкти інвентаризації (БТІ або ФОП, які мають професійну атестацію та сертифікат кваліфікації на право виконання технічної інвентаризації).

Реєструвати суб'єкти можуть дані лише тих паспортів, що виконували самостійно (НЕ можна вносити дані техпаспортів інших БТІ, наприклад).

Хто може звернутись за виготовленням технічного паспорта:

- власник об'єкта нерухомого майна (у т. ч. земельної ділянки), об'єкта незавершеного будівництва;

- замовник будівництва;

- особа, яка має право на спадщину (за запитом нотаріуса);

- особа, яка має інші речові права на об'єкт нерухомого майна, у т. ч. земельну ділянку, на якій розташовано такий об'єкт;

- орган, уповноважений управляти майном (у т. ч. житлово-будівельні, дачні та гаражні кооперативи, садові товариства).

 Коли потрібен технічний паспорт

За загальним правилом, технічний паспорт виготовляється за бажанням замовника, але є умови, за яких проведення технічної інвентаризації обов'язкове:

1) перед прийняттям в експлуатацію завершених будівництвом об'єктів, у т. ч. після проведення реконструкції, капітального ремонту, технічного переоснащення, реставрації, щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт;

2) перед проведенням державної реєстрації права власності на об'єкт незавершеного будівництва, щодо якого отримано право на виконання будівельних робіт;

3) перед проведенням державної реєстрації права власності на об'єкт нерухомого майна, що утворився в результаті поділу, об'єднання об'єкта нерухомого майна або виділення частки з об'єкта нерухомого майна, крім випадків, коли в результаті такого поділу, об'єднання або виділення частки шляхом реконструкції завершений будівництвом об'єкт приймався в експлуатацію;

4) перед прийняттям в експлуатацію завершених будівництвом об'єктів, зазначених у п. 9 розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Тобто технічний паспорт не є обов'язковою умовою для укладання договору купівлі-продажу нерухомого майна або оформлення спадщини, але він ОБОВ’ЯЗКОВИЙ для проведення первинної реєстрації права власності на новозбудований об'єкт чи об'єкт, який утворився в результаті поділу.

 

Важливо знати, що технічний паспорт:

 

- не підтверджує право власності та, відповідно, не заміняє собою свідоцтво про право власності чи договір купівлі-продажу або інший правоустановчий документ на об'єкт нерухомого майна;

-не дає право володіти, користуватись чи розпоряджатись нерухомістю — це лише документ, який фіксує технічні дані об'єкта;

- не має строку дії. Та є виключення з цього правила: дані технічного паспорта на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, на садовий (дачний) будинок, гараж (машино-місце), виготовленого після 15 січня 2019 р., є актуальними протягом року з дати проведення технічної інвентаризації;

- не потрібно переробляти на нового власника. Тобто після купівлі об'єкта нерухомого майна чи переоформлення спадщини не потрібно обов'язково замовляти новий технічний паспорт, можна і надалі використовувати дані технічної інвентаризації, яка була проведена раніше.

 

  • Після внесення даних, система формує витяг з відомостями про технічну інвентаризацію нерухомості або лист про внесення даних (залежить від даних інвентаризації).

  • Державні реєстратори, нотаріуси та ДАБІ можуть побачити відомості в реєстрі онлайн та перевірити, чи співпадають дані з паперовими документами.

 

Фото: bti-garant


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь